Werken op afstand, het nieuwe of niet normaal

 

Vanaf 2016 is er al een maatschappelijke trend te zien die aantoont dat thuiswerken steeds gangbaarder is. Zo werkte er in Amerika al ruim 25% van de beroepsbevolking één om meerdere dagen thuis, dit percentage is sinds 2005 verdubbeld. Sinds het begin van de corona crisis is deze trend in een stroomversnelling terecht gekomen. Met alle regels rondom social distancing was werken op afstond het nieuwe normaal geworden. Het ligt dan ook in de lijn de verwachting dat het percentage mensen dat regelmatig thuiswerkt significant hoger zal blijven, ook wanneer de crisis over is gewaaid.

De voor en nadelen van werken op afstand

Met thuis werken creëren je heel letterlijk afstand tussen jezelf en het management van de organisatie, dit zal voor een hoop mensen aantrekkelijk klinken. All jokes a side, heeft thuis werken nog een flink aantal andere voordelen:

 • Je bent niet meer locatie afhankelijk. Of jij nou het meest productief bent in een koffietentje, de badkamer of gewoon op de bank, de keuze is aan jou. Je kan werkelijk overal je laptopje uitklappen en aan het werk gaan, zolang er maar internet is.
 • Reistijdverkorting. De tijd die je onderweg bent naar je werk is vaak verloren tijd. Je kunt hierin niet maximaal productief zijn en je zou deze tijd liever besteden aan hobby’s of met de mensen om je heen. Je zou kunnen stellen dat de tijd die je over hebt door niet of nauwelijks te reizen ‘bonustijd’ is. Deze tijd kun je ineens besteden aan dingen die echt belangrijk voor je zijn.
 • Flexibele werktijden. Waar je op kantoor verplicht bent om vaststaande tijden aanwezig te zijn heb je met werken op afstand meer vrijheid om je eigen dag in te richten. Mocht jij nou net geen ochtend mens zijn kun je prima wat extra uurtjes in de avond maken!

Ondanks al deze heerlijke voordelen (de lijst had nog veel langer gekund) zitten er toch ook enkele nadelen aan het werken op afstand:

 • Er is veel afleiding. Thuis op de bank of achter het bureau loeren altijd de dagelijkse afleidingen. Even de was opruimen, een klusje in de tuin doen of een hoofdstuk uit een pakkend boek lezen.
 • Je bent vaker alleen. Thuis op afstand werken is niet per definitie altijd een van de meest gezellige omgevingen. Je spreekt je collega’s wel via bijvoorbeeld een Zoom of Teams meeting, maar het persoonlijk contact ontbreekt.
 • Je ervaart waarschijnlijk de nodige communicatieproblemen. Zoals in vorige puntje ook al even aangehaald vormt vergaderen/overleggen een nieuwe uitdaging. Personeel briefen, afspraken plannen, (online) evenementen organiseren en opleidingen geven moet allemaal (deels) opnieuw via de digitale weg worden uitgevonden.

Gratis whitepaper

Meer weten over dit onderwerp? Download gratis onze whitepaper.

  Wat de digitale werkplek van COMTO kan betekenen voor het werken op afstand

  Wanneer je als organisatie opzoek bent naar een oplossing voor communicatieproblemen die ontstaan door het werken op afstand is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor een digitale werkplek. Met zo’n digitale werkplek hebben collega’s de mogelijkheden om laagdrempelig onderling te communiceren. Maar ook het management heeft de mogelijkheid om zeer doelgerichte top-down te communiceren door het delen van bedrijfsnieuws, het delen van documenten (loonstroken, handleidingen of voorschriften). Daarbij biedt een digitale werkplek een organisatie de mogelijkheid voor het werken in teams, delen van kennis en het vieren van successen.

  De digitale werkplek van COMTO (bereikbaar via app & webapp) is een digitaal platform waar collega’s en management kunnen samen komen om te werken in team, het delen van kennis en het vieren van successen. Meer weten over COMTO bekijk dan hier onze interne communicatie app.

  Blijf op de hoogte!

  Op de eerste rij bij nieuwe features en aankondigingen.